Om Hitta i arkiven

Här har vi samlat Stadsarkivets egna webbaserade databaser. Du kan hitta uppgifter om personer, byggnader, platser och händelser i Stockholm. Ungefär fem procent av Stadsarkivets arkivbestånd är digitaliserat. Här hittar du också handledningar i hur du ska gå tillväga för att söka i olika arkiv och material.

Vissa databaser innehåller skannat arkivmaterial, andra består av register som leder in till fysiska arkiv. För information om vad en viss databas innehåller, och hur du söker dig vidare i den aktuella databasen – klicka på ikonen Mer info i databasingångens nederkant.

Hitta det du söker

För att hitta det du söker behöver du först hitta rätt databas som innehåller informationen. Du kan antingen fritextsöka eller klicka på någon av kategorierna av databaser för att ringa in ett sökområde, exempelvis Kartor, ritningar och fastigheter eller Person- och släktforskning.

För att fritextsöka, skriv det du letar efter i sökrutan. Det kan vara namn på en typ av arkivhandling eller en databas. Det kan också vara saker som du är intresserad av eller letar efter. Exempelvis rotemannen, bouppteckning, motorcyklar eller ritningar.

Observera att detta är en portal som länkar till databaser. Du kan därför inte söka efter t.ex. specifika personer (”Anna Persson”) eller fastigheter (”Achilles 2”). Sådana sökningar görs i respektive databas.

Om du inte hittar vad du letar efter här, kom gärna till någon av Stadsarkivets bemannade läsesalar på Kungsklippan eller Liljeholmskajen där du kan få goda råd. Om du har synpunkter på innehållet, idéer till förbättringar eller frågor kan du kontakta oss på stadsarkivet@stockholm.se.