Ansökan om uppehållsbok
Sök efter personer som ansökt om uppehållsbok för att få vistas i Sverige.
Applikation över SE/SSA/0024/01 Överståthållarämbetet för polisärenden 4 (ÖÄ), 01 Utlänningsavdelningen, Ansökningar om uppehållsbok, serie E III a.
Applikationen är ett register med cirka 9000 fotografier av handlingar för ansökan om uppehåll i Stockholm mellan 1918 och 1924. På en del av ansökningarna finns ett fotografi av den ansökande.
Under första världskriget skärptes kontrollen över utlänningar i Sverige. 1918 beslutades att utlänningar som befann sig i Sverige skulle visa upp pass, eller ansöka om uppehållsbok. De immigranter som behövde uppehållsbok fick lämna uppgifter om nationalitet, hemort, boende och varför de valt att komma till Sverige. Uppehållsböckerna försvann 1927 när riksdagen fattade beslut om en ny utlänningslag. Då infördes istället regeln att utlänningar måste ansöka om uppehållstillstånd efter tre månaders vistelse i Sverige.
Du kan söka på allt registrerat t.ex. namn, födelsedatum, nationalitet, yrke eller platser i fritextsökfältet. Du kan också välja att söka på specifika uppgifter under ”fler sökalternativ”.
Sök vidare och läs mer i arkivförteckningen för Överståthållarämbetet för polisärenden 4 (ÖÄ), 01 Utlänningsavdelningen, SE/SSA/0024/01 i Nationell arkivdatabas (NAD).
På Riksarkivet i Marieberg i Stockholm finns en komplett serie ansökningar om uppehållsbok från hela Sverige. Hela detta material hittar du i SE/RA/420367 Statens polisbyrå för övervakande av utlänningar i riket 1912–1943, i serierna E 8 a-c. Kopior från hela landet skickades in till denna centrala myndighet. Materialet är inte digitiserat.
Om du söker på ett land, tänk på att landet kan ha haft ett annat namn. Tyskland kan vara benämnt som Preussen exempelvis.