Generaldiarium i brottmål
Hitta personer som varit misstänkta för brott
Sök med kärandens (den som har begärt stämning) efternamn och få fram:
- först det diarium där du får veta vilken avdelning inom polisen som hade hand om målet,
- sedan polisavdelningens register över käranden och svaranden som leder vidare till
- diariet som visar kort beskrivning av domen.
I diariet för instämda brottmål gör en person en stämningsansökan mot en annan. Där letar man i registret på den kärandes namn. De instämda brottmålen är inte så många, ofta handlar det om mindre typer av brott så som ärekränkning, skadestånd, falsk angivelse och egenmäktigt förfarande. Men även en del fall av äktenskapsskillnad, faderskapsmål och andra familjerättsmål finns här innan de 1912 tas hand om av den nya familjerättsavdelningen under avdelning 2. Undantagsvis kan vissa av dessa instämda mål återfinnas i handels- och ekonomikollegiets protokoll, eller magistratens protokoll och diarier. Detta gäller i första hand för så kallade ansökningsärenden.
Det kan kännas förvirrande att det finns två olika diarier för brottmål – ett generaldiarium och ett remissdiarium. Om man inte vet om ärendet varit remitterat från polisen eller inte behöver man titta i båda.
Efter 1921 graderades målen efter svårighetsgrad A-, B-, C-, eller D-mål, där D-målen var de allra svåraste. Ibland står det också vilken rotel inom avdelningen som handlagt ärendet. För övrigt följer diariet samma upplägg som tidigare.
Sök vidare och läs mer i arkivförteckningen för SE/SSA/2393 Stockholms rådhusrätt i Nationell arkivdatabas (NAD)
Om du vill se själva domen från Stockholms rådhusrätt går den att beställa fram till läsesalen. Du måste veta avdelning och domens nummer, vilket står högst upp på raden i avdelningens diarium. Söker du efter skilsmässor är CD-skivan Skilda i Stockholm ett bra komplement.
Du måste veta ungefär vilken tid brottet begicks.
Du måste veta vilken bokstav kärandens namn börjar på.
Vissa fall kan inte sökas i generaldiarierna. Om så är fallet behöver man titta i samtliga avdelningars (3–8) diarier för att hitta det mål man söker. Det finns dock register till varje diarium och vet man bara vilket år ärendet inkom till Rådhusrätten och namn på kärande, finns det alla möjlighet att hitta sitt fall.