Kommunfullmäktiges handlingar
Sök i Kommunfullmäktigetrycket – stadsfullmäktiges tryckta beslut och handlingar
Applikation över Stadsledningskontoret SE/SSA/4441/01, serie A 1 B Stadsfullmäktiges/Kommunfullmäktiges tryckta handlingar 1863-2009. I applikationen “Kommunfullmäktigetrycket 1863-2009” finns serien digitalt. Där kan du söka, läsa och ladda ner digitala kopior för åren 1863-2009.
Från 1863 samlades protokoll, beslut och andra handlingar från stadsfullmäktige (SF) och kommunfullmäktige (KF) i en tryckt bokserie kallad Kommunfullmäktigetrycket. Serien Stockholms kommunfullmäktiges handlingar omfattar ca 1200 böcker.
Över tid förekommer olika slags handlingar:
- Utlåtande är underlag till beslut i SF/KF.
- Memorial är i huvudsak underlag till valärenden.
- Bihang är bilagor till utlåtanden och memorial.
- Frågor är när oppositionen ställer muntliga frågor (enkel fråga) till majoriteten under KF-sammanträdet.
- Interpellation finns sedan 1975 och är en skriftlig fråga från ledamöter i KF till ett borgarråd.
- Motion finns sedan 1905.
- Protokoll finns sedan 1900.
- Sakregister är en sakförteckning över ämnen för ärenden som tagits upp i SF/KF. Dessa finns mellan 1900 och 1994. Mellan 1869 och 1899 finns en innehållsförteckning som listar utlåtanden och memorial kronologiskt.
- Stat är stadens budget, först från 1976 kallas det budget.
- Statutlåtande är budgetutlåtandet dvs hela underlaget till beslutet om stadens budget.
- Yttrande finns från 1900 och är vad som sades i debatten under SF/KF-sammanträdena.
Alla frågor som behandlas av kommunfullmäktige har sitt upphov i något slags förslag. Förslag kan skapas på flera sätt, till exempel genom stadens budgetarbete eller genom att ledamöter i kommunfullmäktige skriver motioner. Om frågan godkänns för behandling av kommunfullmäktige sker till en början en insamling av ett underlag till beslut i ärendet. Syftet med underlaget är att på bästa sätt belysa frågan ur olika synvinklar. Motioner är ofta politiskt färgade medan underlagen ska vara opolitiska sakframställningar. När frågan slutligen tas upp för beslut antecknas det i beslutsprotokollet från sammanträdet.
När ledamöterna i kommunfullmäktige yttrar sig under ett sammanträde stenograferas deras uttalanden. De stenograferade anteckningar renskrivs och trycks i ett så kallat yttrandeprotokoll vilket återfinns i anslutning till beslutsprotokollet i de tryckta handlingarna. Det är i yttrandeprotokollen som du hittar själva debatten i den aktuella frågan. I debatterna får alla ledamöter, utifrån sin politiska övertygelse, chans att göra sin röst hörd i den fråga som beslutet handlar om.
Sök vidare och läs mer i arkivförteckningen för Stadsledningskontoret, SE/SSA/4441/01, i Nationell arkivdatabas (NAD).
Vill du läsa mer om kommuntrycket och Stadsfullmäktiges arbete kan du läsa Partierna i Stadshuset, en handledning till forskning om Stockholmspolitiken utgiven av Stadsarkivet och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Den tar både upp hur partipolitiken i Stockholm organiserades och hur du söker och hittar i materialet.
Ett annat bra komplement till Kommunfullmäktigetrycket är Stockholms kommunkalender, en serie med tryckta volymer (som finns tillgänglig i Stadsarkivets läsesal). Serien ges ut årligen och påbörjades 1907. I kalendern hittar du uppgifter om stadens nämnder, råd och beredningar, om politikerna i de olika nämnderna samt fackförvaltningarnas och stadsdelarnas organisation.