Barnhemsregister
Sök i register över barnhem, mödrahem och ungdomshem
Applikationen är ett register över ca 130 barnhem, mödrahem och ungdomshem – med arkivhänvisningar. Registret är skapat av Stadsarkivet och innehåller uppgifter om namn, adress, tid och arkiv samt länk till arkivförteckning i Nationell Arkivdatabas (NAD). Registret hänvisar främst till arkiv på Stadsarkivet.
Stadsarkivet förvarar arkiv från drygt 130 barnhem, varav ca 10 mödrahem och ett 30-tal ungdomshem. De flesta är från 1900-talet (fram till ca 1970). De äldsta handlingarna går tillbaka till mitten av 1600-talet. Exempel på handlingar som kan finnas i barnhemsarkiv är olika typer av register över barnen (liggare, matriklar) och journaler.
Sök på hemmets namn, adress eller typ av hem: mödra-, barn-, ungdoms-, skydds- eller skolhem. Klicka på hemmets namn i träfflistan för att få fram mer info och länk till NAD.
Sök vidare och läs mer i arkivförteckningar i Nationell arkivdatabas (NAD). Sök på arkivnamn, på referensnummer eller fritextsök. Observera att Barnhemsregistret redan har direktlänkar till NAD för de flesta hemmen.
Ett flertal barnhem är förtecknade som underarkiv till “Barnhemsarkiv” SE/SSA/1289 i NAD (underarkiv nummer SE/SSA/1289/01 till 1289/69).
Läs vår forskarhandledning “Arkiv med social anknytning”, som ger vägledning i hur du söker handlingar från sociala verksamheter.
I Stadsarkivets applikation Allmänna barnhuset kan du söka i register till Allmänna barnhusets namnlistor mellan åren 1798-1916.
I Stadsarkivets Beståndsregister listas alla arkiv som förvaras på Stadsarkivet, du kan t.ex. fritextsöka (namn, ämnesord) och skrolla i listan.
Regionarkivet Stockholm förvarar också arkiv från barn- och ungdomshem. Här finns ofta yngre material, från tiden efter 1970. Flera hem i barnhemsregistret har hänvisning till Regionarkivet. Du kan också söka Regionarkivets arkiv via Nationell Arkivdatabas (NAD).
Sekretess gäller för handlingar yngre än 70 år.
Klicka på hemmets namn i träfflistan för att få fram länk till arkivförteckning i NAD. Arkivförteckningen visar vad arkivet innehåller. I några fall saknas förteckning i NAD.
Registret hänvisar ibland till Regionarkivet, se även under “Sök vidare”.