Tänkeböcker – fastighetsmål
Bläddra i register över uppgifter om fastighetsmål i tänkeböckerna
Tänkeböcker kallas de protokoll från Stockholms rådhusrätt som fördes av stadsskrivaren i Stockholm under medeltiden och fram till mitten av 1600-talet. Ordet “tänkebok” kommer från det tyska ordet andenken – minne – och betyder alltså “minnesbok”. Exakt hur länge rådet i Stockholm fört tänkeböcker är okänt. Stockholms rådhus vid Stortorget brann 1419, varvid stadens arkiv gick upp i rök. Överhuvudtaget finns därför inget skriftligt källmaterial rörande stadens förvaltning bevarat för tiden före 1419. Den första tänkeboken är troligen skriven på 1460-talet.
Stockholms tänkeböcker innehåller protokoll över både civilmål och brottmål som togs upp i Stockholms rådhusrätt. Före 1636 ingår de i Borgmästare och råds arkiv, för tiden 1636 till 1660 i Magistratens och rådhusrättens arkiv. På Stadsarkivet förvaras tänkeböcker i original för åren 1474-1660. De handskrivna tänkeböckerna för åren 1592-1636 har excerperats och getts ut i tryck.
I tänkeböckerna finns bland annat uppgifter om uppbud (erbjuda till inlösen eller köp) och upplåtelser (ställa till förfogande) av fastigheter. Här är ett register till sådana mål 1600–1649.
Sök på stadsdelar i detta skannade kortregister. När du har valt stadsdel kan du bläddra i kortregistret och få upp platser som nämns i tänkeböckerna i samband med fastighetsmål. Årtal och datum finns angivet på kortet och hänvisar till tänkeböckerna.
Du kan beställa fram de tryckta tänkeböckerna till läsesalen. Vill du läsa tänkebokens originaltext så tala med personalen i läsesalen.
Är du intresserad av civila mål efter tänkebokstiden kan du söka i Civilakter 1660-1730 i Digitala läsesalen.
Du kan köpa de tryckta tänkeböckerna här på Stadsarkivet. Läs mer på Stadsarkivets webbplats.
I Tänkeböcker – register här i Digitala läsesalen kan du söka i personregister, sakregister och ortregister i tänkeböckerna åren 1628-1635.