Äganderättsutredningar för fastigheter
Sök i digitaliserat kortregister över äganderättsutredningar för fastigheter
Skannat kortregister över SE/SSA/0221 Stadskollegiets äganderättsutredningar, serie IV a-IV d. Applikationen är ett register kallat “Äganderättsliga handlingar” och leder till utredningar, verkställda på uppdrag av Stadskollegiet i Stockholm.
Registret är ett hjälpmedel för att hitta handlingar angående fastigheter och fastighetsägare från 1600-1922. Först i kortregistret finns 14 kort med förklaringar till förkortningar till de källor som anges på korten och som använts vid utredningarna. Registerkorten för de ej bearbetade delarna är ordnade kvartersvis, med undantag för Kungsholmen, där den ursprungliga ordningen, ett person-, ett kvarters- och ett blandat register bibehållits.
I den del av registret som heter “Bokstav, A-Ö” visar de 15 första registerkorten vilka källor som har använts vid utredningarna. Den delen av registret är sedan uppdelat i ytterligare delar som “Tomter vid gatan”, “Gatu- och kvartersnamn”, “Allmän”, därefter på första bokstaven i personers efternamn.
Huvuddelen av kortregistret är uppdelat efter stadsdelar. Sök först på stadsdelen och sedan på första bokstaven i personers efternamn.
Sök vidare och läs mer i arkivförteckningen för SE/SSA/0221 Stadskollegiets äganderättsutredningar i Nationell arkivdatabas (NAD).
Registret är, liksom som de allra flesta register, enbart en sekundärkälla. För att förvissa sig om det riktiga i materialet bör man själv titta i originalkällan. Denna källa anges alltid på registerkortet.
Handlingarna tillhör utredningar verkställda på uppdrag av Stadskollegiet i Stockholm. Som resultat framlades framställningar rörande dels tomterna vid Norr Mälarstrand (Stadsfullmäktiges utlåtanden och memorial, bihang 15/1928) dels Kungsträdgården (bihang 14/1935) dels Strömparterren (bihang 46/1936) dels ock Riddarholmen (bihang 55/1940). Dessa bihang är tillgängliga i Kommunalfullmäktiges handlingar här i Digitala läsesalen.
Detta register förvarades under lång tid, tillsammans med en mängd andra register, i stora brandgula skåp i Stadsarkivets läsesal. Vilken tid dessa register upprättats och av vem/vilka är dessvärre information som gått förlorad. Det är dock ett fantastiskt sekundärmaterial som är till stor hjälp för den som vill forska om fastigheterna i det gamla Stockholm.
I registerkorten “Förkortningar och upplysningar” förklaras de förkortningar som används på korten.
I de 15 första korten i registrets A-Ö-del beskrivs vilka arkivhandlingar som har använts vid utredningarna.
Du hittar delvis samma platser och personer i Fastighetsregister 1675-1875 i Digitala läsesalen.